Borger

Borger: Her kan du læse mere om Kongens Ø og vores behandling. Vores erfarne medarbejdere er klar til at hjælpe dig på vej.

Hos Kongens Ø opfattes afhængighed af rusmidler som en sygdom, der skader dig som menneske både fysisk, psykisk og socialt. Vores behandling foregår med værdighed og respekt og med udgangspunkt i din situation og dine udfordringer.

Vores personale har flere års erfaring med misbrug og afhængighed, og er eksperter i at samarbejde og skabe personlige relationer. Du er med til at tilrettelægge din behandlingsplan og i fællesskab sørger vi for, at du finder dig godt til rette i din behandlingsproces. Vores mål for dig er et liv uafhængigt af rusmidler, hvor du fungerer godt igen.

På Kongens Ø møder du andre, som er i akkurat samme situation som dig. Fælles for jer alle er, at I ønsker at starte et ny liv uden rusmidler. Sammen kan I støtte hinanden i ønsket om og kampen for en ny uafhængig tilværelse. Du vil opleve, at det kan lade sig gøre – og det er lettere end du tror.

Undervejs i forløbet kan du få brug for en hjælpende hånd – Kongens Ø er døgnbemandet og står altid parat til at hjælpe dig. Vi kender til dine udfordringer og har hjulpet mange før dig – du skal blot række hånden ud og lade os hjælpe dig.

Kongens Ø glæder sig til at arbejde sammen med dig. Har du spørgsmål, er du altid velkommen til at tage kontakt.

Indskrivning og indlogering

Når du ankommer til Kongens Ø, bydes du velkommen af et behandlingspersonale og en beboerkontakt. Beboerkontakten hjælper dig med at finde til rette i behandlingsmiljøet. Du møder også en behandlingsrådgiver, som følger dig gennem hele din behandlingsproces. De første dage har du selvfølgelig brug for at vænne dig til de nye omgivelser og derfor tilpasser vi din deltagelse i behandlingsprogrammet, efter hvordan du har det, og hvad du kan overkomme.

Indskrivning

Indskrivningen foregår i receptionen, hvor du efter eget valg giver forskellige samtykker. Du kan altid tilbagekalde dine samtykker. Dit tøj og dine personlige ejendele visiteres både af hensyn til dig og fællesskabet. Når visitationen er gennemført, udleveres det til dig igen.

Medicin

Efter indskrivningen får du straks den medicin, du har brug for. Al medicin ordineres af Kongens Øs læge. I samarbejde med dig udfærdiges dit medicinskema. Sundhedspersonalet følger dig dagligt og aftaler med dig, hvis din medicin skal justeres.

Indlogering

Du indlogeres på et møbleret enkelt værelse med TV og WIFI. Du får udleveret en velkomstkurv med lidt godt, hvori der også er nogle praktiske informationer til brug for dit ophold. Mangler du nogen fornødenheder hjælper Kongens Ø dig i det omfang, vi kan.

Personlige ejendele

Kongens Ø anbefaler, at du har tøj med til en uges tid – ikke længere. Du kan frit benytte Kongens Ø vaskefaciliteter. Medbring gerne egen lap top og mobil telefon. Af praktiske hensyn anbefaler vi, at du har så få personlige ejendele med som muligt.

Akutte udfordringer

Har du nogle akutte udfordringer, håndterer vi dem så hurtigt som muligt, også hvis de er af socialfaglig karakter. Alternativt afventer du den første samtale med socialrådgiveren, som afholdes inden for 14 dage efter din ankomst.

Læge, psykiatri og sundhed

Det lægefaglige, psykiatriske og sundhedsmæssige er en integreret del af behandlingen på Kongens Ø. Derfor har vi egen læge og psykiater.

Nedtrapningsplan i samarbejde med dig

Hvis du skal nedtrappes, har du stor indflydelse på din nedtrapningsplan, fordi du kender din krop og ved, hvordan du reagerer under en nedtrapning. Du er i daglig dialog med sundhedspersonalet, som hurtigt kan reagere, hvis der er noget som skal ændres. Din nedtrapningsplan kan således justeres hurtigt, hvis der er behov herfor.

Medicinering i samarbejde med dig

Al din medicinering foregår i et tæt samarbejde mellem dig, Kongens Øs læge og sundhedspersonalet. Lægen håndterer og ordinerer al din medicin i den periode, du er indskrevet. Får du allerede ordineret psykofarmaka, ADHD-medicin, m.m., fortsætter denne medicinering, indtil andet aftales. Al lægeordineret medicin opbevares af Kongens Ø og udleveres på faste tidspunkter. Medicinen indtages overvåget af sundhedspersonalet. Har du nogle særlige tidspunkter din medicin skal indtages på, tages der hensyn til dette.

Kontinuerlig opfølgning og samtaler

Lægen og sundhedspersonalet følger kontinuerligt op på din medicinering. Hvis du er i gang med en nedtrapning, har du daglig kontakt med sundhedspersonalet. Når der er behov, har du mulighed for en lægesamtale. Ved akutte spørgsmål kan du altid kontakte sundhedspersonalet. Får du behov for andre sundhedsydelser, såsom tandlæge, hjemmepleje, sårpleje, blodprøver, m.m. sørger sundhedspersonalet for at koordinere kontakt og transport, så du kan få den hjælp, du behøver.

Psykiatriske samtaler

Har du psykiske udfordringer/diagnoser i kombination med din afhængighed af rusmidler, er der mulighed for afklarende samtaler med en psykiater. Samtalerne aftales individuelt og bruges til at observere og vurdere din aktuelle situation. Eventuelt får du et tilbud om medicinsk behandling eller blive justeret i din aktuelle medicinering.

Krop og fysik

I din behandlingsproces har du rig mulighed for at lave fysiske aktiviteter. Balance mellem det fysiske og psykiske er en vigtig del af behandlingsprocessen og Kongens Ø har, i kombination med de øvrige behandlingsaktiviteter, forskellige tilbud til dig.

Saunagus

Saunagus er en sammensætning af forskellige virkemidler: vand, varme, damp, duft, luft og ventilation samt nedkøling og restitution. Når dine muskler og led bliver varmet op, får det din krop til at slappe af og dit nervesystem bliver afstresset. Samtidig bliver din hud renset og dit kredsløb bliver styrket. Kongens Ø har et fast samarbejde med en gusmester, som kommer og laver saunagus.

NADA Akupunktur

NADA er en gammel kinesisk akupunkturform, der gives i fem specifikke punkter i øret. Akupunkturen stimulerer dit belønningssystem og udløser endorfiner, som positivt påvirker din krop. Derfor har NADA en beroligende effekt på abstinenser og stoftrang. Behandles du regelmæssigt med akupunktur, vil du opleve, at du bliver mere rolig og afslappet.

Mindfulness

Mindfulness er øvelser i mentale teknikker til at udvide din bevidsthed og nå en dybere tilstand af ro. Du lærer nogle øvelser til at håndtere stress og svære følelser, i stedet for at bruge rusmidler. Du kan træne øvelserne både individuelt og i en gruppe. Vores beboere giver generelt udtryk for, at mindfulness hjælper dem i dagligdagen.

Yoga

Yoga er en mulighed for at forene krop og sind og skabe større harmoni. Den hjælper dig til at få en indre ro i din krop, så du har lettere ved at håndtere dine daglige udfordringer. Du lærer forskellige åndedrætsteknikker og kropsstillinger, som hjælper dig til at balancere det fysiske og psykiske. Alle yoga aktiviteter på Kongens Ø ledes af en instruktør.

Fitness

Kongens Ø har et mindre træningsrum, som du efter aftale kan bruge til lettere styrketræning. Når det matcher med din behandlingsproces, har du mulighed for at lave en aftale om at benytte fitnesscenteret i Gilleleje, (5 km fra Kongens Ø).

Sport og øvrige aktiviteter

Hele året rundt har du mulighed for cykelture, gåture og løb i vores naturskønne omgivelser. Sommerhalvåret giver dig mulighed for volleyball, basketball, fodbold, volleyball, strandture, badning, m.m. – indenfor har du mulighed for bordtennis, bordfodbold, spil, m.m.

Spinning

Du kan ugentligt deltage i fælles spinning, som er særligt godt for dit kredsløb og hjælper dig til at holde dig i god form. Du transporteres sammen med de andre beboere til Gilleleje, hvor spinningen foregår.

Socialfaglige ydelser

Det er vigtigt, at du får støtte og vejledning på det socialfaglige område, så du kan bruge dine ressourcer på din behandling. Derfor tilbydes du socialfaglig hjælp i det omfang, du har behov for det.

Socialfagligt overblik

Inden for de første 14 dage har du en samtale med socialrådgiveren, og i fællesskab definerer i og prioriterer de opgaver, du har brug for hjælp til.

Økonomi og budget

Det er ikke usædvanligt, at du kan have økonomiske udfordringer og derfor har brug for at få skabt et overblik. Kongens Ø iværksætter hjælpen hurtigst muligt, så du kan eliminere denne stressfaktor og få skabt ro.

Boligsøgning

Hvis du er boligsøgende, hjælper socialrådgiveren dig med at blive skrevet op i diverse boligselskaber. Ofte er det svært at få en bolig, hvorfor det er vigtigt, at du er aktiv boligsøgende.

Erhverv og uddannelse

Socialrådgiveren støtter dig, hvis du har brug for hjælp i forhold til dit lokale jobcenter. Det kan f.eks. være i forhold til at få afklaret din aktuelle situation, eller dine fremtidige muligheder. Socialrådgiveren hjælper dig med at kontakte de relevante parter.

Retslige udfordringer

Skulle du have udeståender i form af bøder, inkasso/fogedsager eller retssager, hjælper socialrådgiveren dig i det omfang, det er muligt. Der kan f.eks. være brug for udsættelse eller behov for, at Kongens Ø behandlingspersonale yder ledsagelse i retten.

Praktiske opgaver

Fra tid til anden forekommer praktiske opgaver af forskellig art, hvor du kan have behov for hjælp og støtte. I sådanne situationer hjælper socialrådgiveren/behandlingspersonalet dig i det omfang, det er muligt. Du står ikke alene.

Metoder og teknikker

Kongens Ø benytter sig af forskellige metoder og teknikker, som afprøvede, effektive og evidensbaserede. Behandlingspersonalet har uddannelse, kurser og erfaring med de anvendte metoder og teknikker, hvilket er med til at sikre et succesfuldt udbytte af din behandlingsproces.

Mindfulness

Mindfulness er øvelser i mentale teknikker, som udvider din bevidsthed og giver dig en dybere tilstand af ro. Du lærer øvelser til både at håndtere stress og svære følelser, i stedet for at bruge rusmidler. Du kan træne øvelserne både individuelt og i en gruppe.

Motiverende samtale (MI)

Den motiverende samtale (MI) har fokus på at motivere dig til at skabe forandringer. Forandringer er ofte forbundet med ambivalens. Vanens magt og behovet for tryghed står derfor tit i vejen for, at du kan skabe den ønskede forandring. Derfor egner MI sig særlig godt i en behandlingsmæssig kontekst. Dine grunde til at skabe en forandring afdækkes og du styrker derved din motivation, fordi du selv aktivt medvirker til at udforme og planlægge de temaer, du ønsker at arbejde med. På den måde inddrages du i din egen proces og bliver bedre til at tage ansvar for de forandringer, du ønsker at foretage.

RO PÅ-koncept

RO PÅ er et psykoedukativt program til dig, som har et misbrug af rusmidler og antisociale personlighedstræk. Når du arbejder med RO PÅ, bliver du bedre til at håndtere og overkomme antisociale personlighedstræk. I forlængelse heraf har du et større udbytte af behandlingsprocessen, ligesom du markant øger sandsynligheden for at gennemfører din behandling med succes. Du kan få undervisning både i gruppe og individuelt.

Social færdighedstræning

Et misbrug af rusmidler er ofte påvirket af dysfunktionelle mekanismer. Derfor kan du have brug for at forbedre dine sociale færdigheder. I den sociale færdighedstræning modtager du træning og feedback i nonverbale, emotionelle, selvbeskyttende og problemløsende færdigheder med henblik på at forbedre dine evner til at håndtere vanskelige situationer.

Selvhjælpsgrupper

Du bliver introduceret for de anonyme selvhjælpsgrupper (NA, AA, MA, CA, etc.), hvor deltagelse er frivillig. Efter endt behandling er det vigtigt, at du har et stoffrit fællesskab, som du kan benytte, hvis du har brug for det. Du vil kunne profitere af de anonyme selvhjælpsgrupper og fortsætte din personlige udvikling i stoffrie fællesskaber i dit lokalmiljø.

Undervisning og psykoedukation

Gennem undervisning og psykoedukation får du blandt andet viden om psykisk sårbarhed og misbrug af rusmidler, hvilket gør dig bedre i stand til at takle dagligdagens mange udfordringer uden brug af rusmidler. Undervisningen og psykoedukationen foregår på tværs af og kombineres med forskellige behandlingsaktiviteter, så som foredrag, workshop, opgavefremlæggelser, individuelle samtaler, etc.

Yoga

Yoga er en mulighed for at forene krop og sind og skabe større harmoni. Den hjælper dig til indre ro og klæder dig bedre på til at møde dine daglige udfordringer. Du lærer forskellige åndedrætsteknikker og kropsstillinger, som hjælper dig til at balancere det fysiske og psykiske. Alle yoga aktiviteter på Kongens Ø ledes af en instruktør.

Små Skridt

”Små Skridt”-metoden er en praksis, der har fokus på 4 relationelle tilgange: Forandringsparadokset, Valgarkitekt, Anspore og Tage ansvar. Har du svært ved at opfylde lineære og tidsbestemte forandringsprojekter, kan du have et behov for en større rummelighed og mulighed for at skabe dine forandringer gennem omsorg, anerkendelse og små skridt. Metoden hjælper dig til at tage de første små skridt i en forandringsproces.

NADA akupunktur

NADA er en gammel kinesisk akupunkturform, der gives i fem specifikke punkter i øret. Akupunkturen stimulerer dit belønningssystem og udløser endorfiner, som positivt påvirker din krop. NADA har herfor en beroligende effekt på abstinenser og stoftrang. Behandles du regelmæssigt med akupunktur, vil du opleve, at du bliver mere rolig og afslappet.

Regler og forventninger

Kongens Ø overordnede regler:

  • Du må ikke indtage nogen former for rusmidler eller medicin som ikke er ordineret af Kongens Øs læge
  • Du må ikke udøve vold under nogen former
  • Du må ikke komme med trusler om vold

Overtrædelse af en regel kan medføre bortvisning fra behandlingen.

Kongens Ø forventer:

  • at du deltager i det daglige program, men mindre andet er aftalt
  • at du holder orden på dit værelse og passer dine ansvarsområder
  • at alle dine aktiviteter ud af huset aftales og godkendes af behandlingsrådgiveren
  • at du aftaler alle besøg med sin behandlingsrådgiver
  • at du er soigneret, kontinuerligt går i bad og har rent tøj på
  • at du er venlig og omsorgsfuld over for alle i behandlingen
  • at du er åben over for de forslag, som du præsenteres for

Når du har fokus på at honorere de generelle forventninger, er du med til at skabe et trygt og konstruktivt behandlingsmiljø til glæde og gavn for alle på Kongens Ø.

Kongens Ø værdigrundlag har siden grundlæggelsen bygget på respekt, omsorg, medmenneskelighed og næstekærlighed. Vi er alle ligeværdige mennesker.

Vi lægger stor vægt på at behandlingspersonalet, udover den faglige viden, ligeledes besidder de rette menneskelige og sociale kompetencer. Herfor er personalet på Kongens Ø yderst kompetente til at skabe reelle og tillidsfulde relationer gennem anerkendelse af dig og dine udfordringer. I fællesskab skaber vi et konstruktivt samarbejde.

Hverdagen i behandlingsprogrammet består af overordnede rammer og rutiner, som skaber et fælles fundament og giver dig overblik og tryghed. Behandlingen tager højde for din personlighed og dine individuelle behov.

Behandlingen foregår i et trygt læringsmiljø, hvor du føler dig mødt og accepteret. Vi tilbyder dig både fælles og individuelle aktiviteter, hvor du har rig mulighed for at arbejde med dig selv uden at føle dig udstillet. Du lærer rummelighed og at være dig selv og give udtryk for, hvordan du har det, og hvad du har brug for.