Pårørende

Det kan være svært, når en ven eller et familiemedlem er blevet misbruger. Hos Kongens Ø kender vi problematikkerne og har dialog med pårørende.

Mange familier har prøvet det. At prøve at forstå og hjælpe et menneske, der står en nær og som er misbruger. Når et familiemedlem eller en tæt ven bliver misbruger, møder de allernærmeste ofte en sorg og en magtesløshed, der er så stor, at den næsten er umulig at sætte ord på.

Som pårørende kan noget af det sværeste være at skulle erkende, at den person, man holder af, ikke længere er samme. Misbruget og afhængigheden har taget over.
”Hvorfor?” runger det inde i ens indre. Hvordan kunne det ske? Hvad gjorde jeg galt? Hvad gjorde vi galt? Selvbebrejdelserne kan være mange og fylde meget – så meget, at det kan blive invaliderende.

”Hvorfor så jeg ikke signalerne på at noget var galt og hvorfor stoppede jeg det ikke?” Spørgsmålene bliver ved med at presse sig på. Det er så svært at erkende, at ens eget barn, ens ægtefælle eller tætteste ven har brug for hjælp, som man ikke selv er i stand til at give, uanset hvor meget man ønsker at give den.

Kongens Ø har siden institutionens start i 1994 haft kontakt med mange pårørende til misbrugere og afhængige. I alle disse år har Kongens Ø hjulpet pårørende med viden, undervisning, omsorg, forståelse og hjælp til at håndtere den situation, vi alle ikke ønsker skal ske for nogen. At se et menneske, som vi holder af langsomt gå til i et eskalerende misbrug af rusmidler.

Kursus for pårørende

Kongens Ø tilbyder kontinuerligt pårørende kursus. Kurset giver dig mulighed for at blive bedre til at håndtere dit liv med en afhængig pårørende. Du får specifik viden og indsigt i afhængighed. Ligeså får du forslag til, hvordan du bedre kan håndtere din situation og være med til at hjælpe dig selv og din afhængige pårørende til at få en bedre relation. Kurset giver dig således også værktøjer til, hvordan du kan takle situationen, når din pårørende vender hjem efter endt behandling.

Kurset varer to dage i tidsrummet fra 09.00 til 16.00. Sammensætningen i kurset består af foredrag og oplæg, individuelle samtaler og gruppeaktiviteter, som tager hensyn til dine ønsker og behov. Du får naturligvis også viden om Kongens Ø og hvordan vi arbejder med afhængighed.

Kurset er bygget op omkring forskellige temaer:

  • Kemisk afhængighed
  • Den personlige afhængighed
  • Behandlingsbeskrivelse
  • Selvværd og medafhængighed
  • Følelser og forsvarsmekanismer
  • Familierådgivning
  • Personlig udvikling
  • Selvhjælpsgrupper