ForsideMedicinOpioider - pillerne der er det farligste rusmiddel

Opioider – pillerne der er det farligste rusmiddel

MUNKERUP: Forbruget af opioider er eksploderet blandt børn og unge. Pillerne er er det farligste stof, langt farligere end kokain, heroin, hash og andre kendte stoffer, siger eksperter samstemmende.

Der er slået alarm i Danmark. Forbruget af opioider er eksploderet. De smertestillende og receptpligtige piller, kan være livsfarlige og de er stærkt vanedannende, fastslår Justitsminister og Center for Rusmiddelforskning ved Aarhus Universitet.

Danmarks farligste stof, lyder den sammenfattende vurdering.

Fakta om opioider

Fakta om ulovlige opioider og opioidmisbrug i Danmark:

  • En vurdering foretaget af de retsmedicinske institutter i Danmark i 2023 konkluderer, at opioider kan anses for at være den farligste gruppe af de undersøgte rusmidler, herunder kokain og amfetamin, idet de alle kan medføre afhængighed, har et smalt spænd mellem rusdosis og dødelig dosis og er den hyppigste årsag til dødelige forgiftninger med lægemidler og rusmidler i Danmark.
  • Opioider bedøver centralnervesystemet og virker dæmpende på åndedrætscentret. Jo større dosis, jo større dæmpende effekt. Brugere kan dø af kvælning ved høj dosis, fordi åndedrættet stopper. Risikoen øges yderligere, hvis man blander opioider med andre sløvende stoffer.
  • Tal fra Sundhedsdatastyrelsen viser en stigning i antal forgiftninger med opioider blandt de 16-20-årige fra 47 forgiftninger i 2018 til 141 forgiftninger i 2023. Det svarer til en stigning på 200 procent.
  • Langt den overvejende del af opioiderne på det illegale marked skønnes at være indsmuglet til Danmark fra udlandet. Indsmuglingen sker blandt andet fra lande, hvor regulering og kontrol er mindre restriktiv end i Danmark. I forbindelse med toldkontrol ved de danske grænser bliver der jævnligt beslaglagt store mængder af benzodiazepiner og opioider.

Læs mere på Justitsministeriets hjemmeside

Vores Udsatte Center

Minister vil øge behandling for børn og unge

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde siger om det stigende misbrug af opioider:

Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde. Arkivfoto.

– I de senere år har vi desværre set en bekymrende stigning i antallet af danske børn og unge, som eksperimenterer med opioidpiller og i mange tilfælde, også udvikler et misbrug. Det er en alarmerende udvikling, som vi skal have stoppet, og derfor sætter vi ind nu, før det er for sent.

– Gennem målrettede informationsindsatser vil vi blandt andet gøre børn og unge opmærksomme på, at opioider kan være livsfarlige, og at man let kan blive dybt afhængig.

– Vi styrker behandlingsmulighederne, så de unge, som ender i et misbrug, kan blive mødt af læger og andet personale, som har den nødvendige viden til at behandle dem. Og så kommer vi systematisk til at følge udviklingen i misbruget langt tættere, så vi kan sætte ind med de rette værktøjer i rette tid.

Kendt problem i USA

USA har været præget af problemer med opioider i mange år. Stoffet har forvandlet mennesker til zombielignende skikkelser, som kan ses vade rundt i trance på gaden i landets mest hårdtramte kvarterer. Pillerne er skyld i næsten 80.000 dødsfald i 2023 og er lige nu den mest hyppige dødsårsag i landet blandt de 18-49-årige.

Smertestillende piller såsom Tramadol og Oxycodon er også nået over Atlanten, og selvom vi i Danmark ikke står i en opioidkrise ligesom i USA, har opioider været skyld i et stigende antal overdoser blandt unge danskere.

I april 2024 vurderede landets tre retsmedicinske institutter i en rapport, at opioider er de farligste stoffer i Danmark.

LINK: Unge med mistrivsel kan hjælpes bedre

Vores omsorgsbehandling

Nana Wad mistede sin søn til opioider

Der er mange tragiske historier efter brug af opioider. Det har Nana Wad oplevet. Hun mistede sin søn på 21-år. Nana har siden haft en mission om at advarer mod de farlige piller. Læs om hendes oplevelser og mission – og se TV2 dokumentar om Nana Wad.

LINK: TV-2 Opioider

Nana Wad mistede sin 21-årige søn Andreas i sommer. Andreas døde, fordi han – som mange andre unge netop nu – var i et misbrug af piller. Ifølge Nana ved hverken læger eller forældre nok om de opioidpiller, der strømmer ind på det danske misbrugsmarked i rekordstore mængder.

LINK: Se TV2 med Nana Wad

Historien

Relateret indhold

Andre læser

Vores alkoholbehandling

Kongens Ø alkoholbehandling er et døgntilbud, der er godkendt efter SUL § 141. Alkoholbehandlingen...

30-års fødselsdag – en særlig dag for Kongens Ø

MUNKERUP: I disse dage kan Kongens Ø fejre 30-års fødselsdag. Siden 1994 er tusindvis...

Vores Udsatte Center

Kongens Ø Udsatte Center er et tilbud, der er godkendt efter Serviceloven (SEL) §110....

Afrusning og substitutionsbehandling

Afrusning og substitutionsbehandling Har du behov for substitutionsbehandling under dit forløb efter Serviceloven (SEL) §...